Αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου – Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας (ΕΑΜ-ΕΠ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


hcivr_logo
Τίτλος

Έργο με τίτλο: « Αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου – Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας (ΕΑΜ-ΕΠ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου» και με κωδικό ΟΠΣ 5056656 Εχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας».

Σύντομη Περιγραφή

Στόχος της προτεινόμενης πράξης είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, μεταφερόμενου οπτικοακουστικού, διαδραστικού συστήματος προβολής που θα βασίζεται σε τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας καθώς και των εφαρμογών επίδειξης των δυνατοτήτων του συστήματος σε διαφορετικούς τομείς όπως περιβάλλον και πολιτισμός. Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκήσ Ένωσης.

Διάρκεια

05/2021 – 10/2023


Κωδικός ΟΠΣ

5056656

Συνολικός προϋπολογισμός

267.606,00 €

Eπιλέξιμος προϋπολογισμός

267.606,00 €

Στόχος του Έργου

Στόχος της προτεινόμενης πράξης είναι η προμήθεια εξοπλισμού για το εργαστήριο ΕΑΜ-ΕΠ και η ανάπτυξη εφαρμογών επίδειξης οι οποίες θα εκμεταλλεύονται τον υπο-προμήθεια εξοπλισμό, ώστε να είναι εφικτή η παρουσίαση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και εικονικής πραγματικότητας για τις ανάγκες χώρων πολιτισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου όπως μουσεία, τουριστικές εκθέσεις αλλά και η αξιοποίηση από τη μαθητική κοινότητα. Συγκεκριμένα, για τον εξοπλισμό η πρόταση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο, μεταφερόμενο οπτικοακουστικό σύστημα προβολής με τεχνολογίες αιχμής, το οποίο περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω στα έργα επίδειξης. Το εργαστήριο ΕΑΜ-ΕΠ που υποβάλει το παρόν σχέδιο έργου έχει τη δυναμική και στοχεύει στρατηγικά να εξελιχθεί σε ηγέτη της έρευνας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτή την περιοχή όπως φαίνεται από τα ήδη υλοποιημένα και υλοποιούμενα έργα, τις βραβεύσεις, διακρίσεις και σημαντικές συνεργασίες στο χώρο καθώς και την ευρύτερη αναγνώριση που απολαμβάνει από την επιστημονική κοινότητα του πεδίου (δείτε ενδεικτικά παρακάτω). Οι αιτίες που δυσχεραίνουν αυτή την εξέλιξη έχουν εντοπιστεί και στόχος του παρόντος έργου είναι η αντιμετώπισή τους. Αποτέλεσμα του έργου θα είναι να έχουν δημιουργηθεί οι ερευνητικές υποδομές που απαιτούνται για την εκπόνηση πρωτότυπης έρευνας υψηλού επιπέδου στον προαναφερθέντα τομέα και για την καθιέρωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως ερευνητικού ηγέτη του χώρου. Έως σήμερα η δυνατότητα εκπόνησης μεγαλύτερου όγκου έρευνας υψηλού επιπέδου περιορίζεται από την ανεπάρκεια του εξοπλισμού καθώς και – κυρίως – από την ανάλωση του χρόνου των μελών ΔΕΠ και ερευνητών σε παράπλευρες δραστηριότητες. Οι ερευνητικές υποδομές στο παρόν έργο κινούνται στους εξής κύριους άξονες, αντιμετωπίζοντας ισάριθμες δυσκολίες που αντιμετωπίζονται σήμερα, ως ακολούθως:

Εξοπλισμός

Αναβάθμιση και επέκταση κατάλληλων ερευνητικών υποδομών με τεχνολογίες αιχμής, για την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων της περιφέρειας. Ο εξοπλισμός και οι υποδομές με δραστηριότητες γύρω από τους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Έργα επίδειξης

Έργα που μπορούν να επιδειχθούν για την προβολή της ομάδας και του έργου και να αποτελέσουν βάση για μελλοντική ανάπτυξη καθώς και να λειτουργήσουν ως βάση για τη δοκιμή του εξοπλισμού και για την απόκτηση εμπειρίας από το ερευνητικό προσωπικό.

Ερευνητικό προσωπικό

Η ad hoc σύναψη συνεργασιών με ερευνητές, που είναι ο κανόνας έως σήμερα για την έρευνα στην περιφέρεια, σημαίνει πως η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται σε ένα έργο χάνεται με το τέλος του έργου και των σχετικών συμβάσεων. Σημαίνει επίσης πως μόνο οι μόνιμοι ερευνητές (μέλη ΔΕΠ) έχουν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και μπορούν να συμμετέχουν στην συγγραφή προτάσεων και αναζήτηση μελλοντικών πόρων.

Ερευνητική δικτύωση

Η δυνατότητα συμμετοχής σε εκθέσεις, συνέδρια και συναντήσεις είναι σημαντική τόσο για την παρακολούθηση των ερευνητικών εξελίξεων όσο και για τη δημιουργία νέων και διατήρηση και αξιοποίηση υπαρχόντων ερευνητικών συνεργασιών με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

university_logos
eu_funding_logos

‘Εργα Επίδειξης

Το σύστημα αυτό θα αξιοποιηθεί μέσα από τα παρακάτω επιλεγμένα Έργα Επίδειξης (ΕΕ), τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα του πολιτισμού, του τουρισμού και των δημιουργικών βιομηχανιών και εστιάζουν στην ερευνητική εμπειρία και την ερευνητική στρατηγική του εργαστηρίου ΕΑΜ-ΕΠ. Συγκεκριμένα:

photo_of_escape_room_player_experience
Πολιτισμός – Παιχνίδι Εικονικής Πραγματικότητας

Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλούσια σε αντικείμενα και χώρους πολιτισμού. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου επίδειξης ο σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος-παιχνιδιού που θα παρέχει στον χρήστη μια εικονική περιήγηση σε έναν χώρο πολιτισμού της περιφέρειας, την εποχή που άκμαζε ο εν λόγω χώρος. Αυτό θα πραγματοποιηθεί για την καθιέρωση της ομάδας, τη δημιουργία ερευνητικής βάσης, την απόκτηση εμπειρίας με τον νέο εξοπλισμό και την απόκτηση εμπειρίας για τα νέα μέλη της ομάδας. Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά ένα Εικονικό Περιβάλλον (Fully VR Escape Room Game). Σχεδιασμός και ανάπτυξη ψηφιακού παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας τύπου διαφυγής, για την προώθηση χώρων πολιτισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από διαδραστικές τεχνολογίες εμβύθισης του χρήστη.


Τουρισμός – Περιήγηση σε Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους

Ο προορισμός Πελοπόννησος διαθέτει στο σύνολο του, μια σειρά από μοναδικά και αυθεντικά τουριστικά πλεονεκτήματα όπως τόποι που διακρίνονται για την αισθητική τους αξία και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό φυσικοί. Η ερευνητική πρόταση έρχεται να θεραπεύσει την ανάγκη ανάδειξης Τοπίων Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της περιφέρειας Πελοποννήσου. Μέσα από το παρόν ΕΕ θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα/εφαρμογή με σκοπό την περιήγηση σε ένα ΤΙΦΚ. Έτσι ο χρήστης θα έχει μια ολοκληρωμένη θεώρηση του τοπίου, κατά την οποία το τοπίο θα αλληλεπιδρά μέσω τεχνολογικών και ανθρώπινων παραγόντων. Μέσα από την ανάλυση επιλογών των εν δυνάμει επισκεπτών θα παρουσιάζεται μια σειρά από επιλογές για ΤΙΦΚ. Για την επίτευξη του έργου θα γίνει ενδεικτική καταγραφή μέρους των ΤΙΦΚ και προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων της Πελοποννήσου καθώς και ερευνητική παραμετροποίηση των χαρακτηριστικών και των επιλογών των επισκεπτών. Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός διαδραστικού τούνελ (interactive tunnel) το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί εύκολα για τις ανάγκες επιδείξεων.

photo_of_vr_tourism_experience
photo_of_turtle_game_experience
Δημιουργικές βιομηχανίες – Εκπαιδευτικό Παιχνίδι τύπου Shoot ’em up

Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον για τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει αυξηθεί σημαντικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η τεχνολογία επιτρέπει την αξιοποίηση νέων καινοτόμων στρατηγικών όπως τα ψηφιακά παιχνίδια. Αναμφισβήτητα, τα ψηφιακά παιχνίδια διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, τα ψηφιακά παιχνίδια σοβαρού σκοπού προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο παιχνίδι. Προηγούμενες μελέτες, δείχνουν πως η ενσωμάτωσή τους στην μαθησιακή διαδικασία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συστηματοποιήσουν τη μάθηση με προσαρμοστικό τρόπο. Παρότι τα ψηφιακά παιχνίδια (σοβαρού σκοπού ή όχι) έχουν εφαρμογές στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπάρχει ανάγκη για καινοτόμες εφαρμογές που να αξιοποιούν δημιουργικά το περιεχόμενο για να προάγουν την πολιτιστική κληρονομιά. Στο ΕΕ3 θα επικεντρωθούμε στα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από ένα παιχνίδι τύπου Shoot ’em up, προωθώντας την ενεργητική διαδικασία μάθησης και την ευαισθητοποίηση με την αξιοποίηση του διαδραστικού τούνελ.


Κατασκευή

photo_of_truss photo_of_screens photo_of_first_tests

Η Ομάδα μας

photo_of_lepouras
Γεώργιος Λέπουρας
Καθηγητής
Website
photo_of_theodoropoulos
Αναστάσιος (Τάσος) Θεοδωρόπουλος
Επ. Καθηγητής
Website
photo_of_roinioti
Ελίνα Ροϊνιώτη
Επ. Καθηγήτρια
Contact
photo_of_dejonai
Μάριος Dejonai
Developer, Specialist
Linkedin
photo_of_aggelakos
Γιάννης Αγγελάκος
Graphics Specialist, Multidiscipline Designer
Website
photo_of_papadopoulos
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Graduate Student
Website
photo_of_kapellaki
Σοφία Καπελλάκη
ΕΔΙΠ
Website
photo_of_papakosta
Σταυρούλα Παπακώστα
Υπ. Διδάκτωρ
Linkedin

Δράσεις

Ημερίδα Έργου

photo_of_project_event

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο “Τουρισμός, Μετακινήσεις, και Περιβάλλον: Τεχνολογικές Προκλήσεις και Πρακτικές” από το εργαστήριό μας σε συνεργασία με το εργαστήριο SoDa Lab του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ημερίδα έγινε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου “Αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών Εργαστηρίου Επικοινωνίας-Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας (ΕΑΜ-ΕΠ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου” και μπορείτε να τη δείτε στο youtube.com/watch?v=_Wo_X1OjBt4&t. Ευχαριστούμε όσες και όσους παρευρέθηκαν καθώς και την Paraskevi Raftopoulou με τον Panagiotis Papadopoulos για την άψογη οργάνωση. Φωτογραφικό υλικό στο facebook.com/hci.uop και στο linkedin.com/company/human-computer-interaction-and-virtual-reality-lab

Πειράματα στο MobiCave

photo_of_game_experiments

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σύστημα MobiCave στο εργαστήριό μας. Συνολικά, συμμετείχαν 33 άτομα. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν τα πιθανά οφέλη της έρευνας, εξηγώντας πώς η μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στη διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης ή να έχει πρακτικές εφαρμογές. Οι φοιτητές κλήθηκαν να συμμετάσχουν ατομικά σε μια σύντομη επίδειξη παιχνιδιού στο MobiCave, ενώ οι υπόλοιποι μπορούσαν να παρακολουθούν. Η επίδειξη αφορούσε ένα VR δωμάτιο απόδρασης, το οποίο αποσκοπούσε στην εμβύθιση των παικτών σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπου έπρεπε να επιλύσουν γρίφους και να ολοκληρώσουν προκλήσεις για να αποδράσουν. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν ως ανατροφοδότηση σχετικά με την αλληλεπίδραση με το σύστημα, ενώ η εκδήλωση αποτέλεσε την πρώτη ανοικτή ημέρα παρουσίασης του VR CAVE στους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Ζήσε μια μέρα σαν φοιτητής/τρια 2023-2024

photo_of_event_live_a_day_like_a_student

Το εργαστήριο μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά άνοιξε τις πόρτες του, για να υποδεχθεί περισσότερους από 300 μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της Πελοποννήσου και της Αττικής, στα πλαίσια της δράσης του Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου , “Ζήσε μια μέρα σαν Φοιτητής/τρια”. Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν το έργο του εργαστηρίου μας και έπαιξαν με τα παιχνίδια μας στο “MobiCave”, ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που δεν απαιτεί την χρήση κράνους VR. Επίσης είχαν την δυνατότητα να παίξουν με το παιχνίδι που δημιούργησε ο Μεταπτυχιακός φοιτητής Δημήτρης Νικολακόπουλος. Ευχαριστούμε τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, που μας τίμησαν με την παρουσία τους! Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο για την επίδειξη των παιχνιδιών και την ξενάγηση στο εργαστήριο! Ευχαριστούμε τους φοιτητές που εθελοντικά βοήθησαν στην πραγματοποίηση της δράσης! Και τέλος ευχαριστούμε την Παρασκευή Ραυτοπούλου για μία ακόμη άψογη οργάνωση! Ευελπιστούμε να πραγματοποιούνται πάντα τέτοιες δράσεις που κάνουν γνωστό το έργο των εργαστηρίων μας σε μελλοντικούς συναδέλφους και συναδέλφισσες!

Παρουσίαση του HCI-VR Lab και της αναβάθμισής του στο gi-Cluster

photo_of_presentation_of_hci_vr_lab_at_gi_cluster_meeting

Παρουσίαση του έργου στο gi-Cluster, στην ημερίδα Networking Day στις 31.032023, με συμμετοχή εταιριών ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών καθώς και ερευνητικών κέντρων. Το πρόγραμμα της ημερίδας θα το βρείτε εδώ. Tο ΕΑΜ-ΕΠ είναι μέλος του gi-Cluster, του πρώτου cluster δημιουργικών βιομηχανιών που συστήθηκε στην Ελλάδα. Στους κόλπους του συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους εταιρείες, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών με στόχο τη δημιουργία εγχώριας αλυσίδας αξίας για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων νέων τεχνολογιών με προορισμό τη διεθνή αγορά. Σκοπός του gi-Cluster είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης, πλήρως λειτουργικού οικοσυστήματος καινοτομίας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανέλκυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας παγκοσμίως.

Games and Learning Alliance Conference 2022

photo_of_presentation_at_glac_2022

Presentation of our work “Turtle Heroes: Designing a serious game for a VR interactive tunnel”, Tampere (Finland), by Anastasios Theodoropoulos. Theodoropoulos, A., Roinioti, E., Dejonai, M., Aggelakos, Y., & Lepouras, G. (2022, November). Turtle Heroes: Designing a Serious Game for a VR Interactive Tunnel. In Games and Learning Alliance: 11th International Conference, GALA 2022, Tampere, Finland, November 30–December 2, 2022, Proceedings (pp. 3-10). Cham: Springer International Publishing. GALA 2022 Program The objective of GALA Conf is to provide an international forum for the dissemination and exchange of scientific information on theoretical, technical, and applied areas of serious games. These objectives are accomplished through different means: presentation sessions, keynote speeches, a poster session, an exhibition, and a game competition. Session: Serious Games and Game Design I

Επικοινωνία

Εργαστήριο Δίαδρασης Ανθρώπου-Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

dit
  • Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Οδός Ακαδημαϊκού Γ. Κ. Βλάχου 221 31 Τρίπολη

  • hci-vr [at] go [dot] uop [dot] gr